När passar olika barnprodukter?
Barnprodukter till alla

När passar olika barnprodukter?

Barnprodukter finns det gott om. Under hela uppväxten kommer barn att behöva olika saker för att kunna leva och leka enklare. Här är några exempel på det.

Produkter för säkerhet

Några av de viktigaste sakerna unga föräldrar brukar tänka på gäller säkerheten. Till exempel produkter för barn som skyddar för speciella väder eller händelser.

En av de mest riskfyllda sakerna någon människa kan göra, åtminstone under normala omständigheter, är att ge sig ut på vägen. Vare sig det gäller att köra eller åka bil eller något annat fordon. För barnen börjar det med att sitta i ett passagerarsäte i bilen. Här gäller det inledningsvis att kolla upp om bilen har airbag i framsätet för passagerare. De flesta nya bilarna har det som regel medan de äldre inte har det. Oavsett vad är det en viktig regel att hålla koll på eftersom det inte är bra att ha en barnsäte framför en airbag.

Just barnsäten och bilbarnstolar är en av de viktiga kategorierna för barnprodukter. Det innefattar såklart inte alla familjer. Men de allra flesta föräldrarna kommer förr eller senare att behöva åka någonstans med deras barn – vare sig det handlar om att åka till mataffären eller en semesterresa. Då gäller det att se över att barnen har rätt bilbarnstolar, och inte minst att den går att montera på ett säkert sätt i den aktuella bilen.

Åldrarna påverkar allt

Barnen blir äldre och det påverkar mycket, inte minst vilka saker de använder. En 3-åring använder speciella kläder och stolar både för färdmedel och måltider, medan en 13-åring absolut inte gör det. Barn i tonåren kan generellt beskrivas som små vuxna. De använder sig av kläder och prylar som vuxna gör, men oftast – troligtvis åtminstone – i aningen mindre storlekar.

Men de små barnen kan fortfarande behöva använda vissa speciella produkter för säkerhet eller andra ändamål.

Cykelhjälm är en omdebatterad fråga. Många barn vill gärna ta av sig hjälmen när de blir lite äldre, framför allt vid 12-14-årsåldern. Men då det är lag på att annvända hjälm upp till 15 år är det inte möjligt att ta av sig den så tidigt – och helst ska hjälmen alltid sitta på, oavsett ålder.

Ett tydligt exempel på vad som skiljer mindre och äldre barn är bland annat blöjor. De minsta familjen använder blöjor för att de helt enkelt inte kan gå på toaletten själv. Det är förstås fullt normalt då ingen människa lär sig att sätta sig på en toalett vid födseln. Se istället till att använda blöjan i början, och när barnet börjar bli äldre går det att potträna hen. Det är ett utmärkt steg då ungen inte behöver hoppa upp på en stor toalett men samtidigt lär sig det viktiga ändå.