Kollegieblock – faktiskt en smart barnprodukt
Barnprodukter till alla

Kollegieblock – faktiskt en smart barnprodukt

Barn älskar pennor och block. Att rita är för barn ett sätt att uttrycka sig på. De ritar helt enkelt världen så som de ser den och vi vuxna kan lära oss mycket om barnen genom att titta på deras teckningar. Men det går inte att rita utan att ha tillgång till papper och pennor, och ett vanligt kollegieblock räcker faktiskt mycket långt.

Redan mycket små barn tycker om att rita. De första teckningarna ser mest ut som oplanerat klotter men även mycket små barn använder sina sinnen och sinnesrörelser i aktiviteten. Ju äldre barnet blir desto mer avancerade kommer teckningarna att bli och till slut kommer även bokstäver att bli intressanta.

Papper och pennor

Det finns både papper och pennor med speciella barnmotiv. Dessa kan så klart locka barnen att vara kreativa, men ett helt vanligt kollegieblock går lika bra. Däremot är det bra om du väljer pennor med omsorg. Lite bredare kritor är bra till små barn. När barnet blir äldre brukar det uppskatta tuschpennor i olika färger.

Det viktiga med ritandet är att barnen får möjlighet att uttrycka sig och att rita är en bra kommunikationsform för barn som inte kan berätta med ord. Men glöm inte bort att även äldre barn gillar att måla, både som ett sätt att uttrycka sig på och ett sätt att roa sig på. Försök att göra ritstunden till en kul stund, för att den inte ska förknippas med prestation. Barn utvecklas olika snabbt och du ska inte jämföra barn med varandra. Låt istället ritstunden vara en stund som är rolig och där fantasin får fritt utrymme.