Förbered ditt barn för tandläkarbesöket
Barnprodukter till alla

Förbered ditt barn för tandläkarbesöket

När ditt barn ska besöka tandläkaren för första gången kan det kännas både skrämmande och spännande på en och samma gång. Många barn får redan tidigt lära sig att tandläkaren är läskig och någon som är obehaglig att besöka. Det behöver inte komma från dig som förälder, utan det kan lika gärna komma från äldre syskon, kusiner eller från förskola och skola.

Årliga tandläkarbesök är dock viktiga för att säkerställa att ditt barns tänder växer som de ska, att de inte behöver korrigeras och att det inte finns hål som behöver lagas. Genom att besöka oralcare.se kan du boka in ditt barn hos en professionell och trevlig tandläkare som har förståelse och kunskap att hantera barn som är extra nervösa. Till oralcare.se kan även du som förälder vända dig om du behöver tandvård. Utöver att välja en bra och duktig tandläkare finns det också andra sätt som du kan förbereda ditt barn på vad som händer hos tandläkaren.

Bästa knepen för tandläkarrädda barn

Oavsett om ditt barn är lite eller mycket rädd kan det vara bra att förbereda barnet inför det första tandläkarbesöket. Här ger vi dig våra bästa tips på hur du kan gå tillväga.

  • Det finns många bra filmer som är framtagna för just barn som är nervösa inför första tandläkarbesöket. Hitta en bra och lämplig film som ni kan titta på tillsammans.
  • Berätta inte bara om vilka undersökningar som ska göras, utan även hur de går till. Var ärlig, utan att skrämma barnet mer.
  • Ibland kan det hjälpa att ha musik i öronen eller i rummet under tiden för tandläkarbesöket. Många barntandläkare brukar kunna tillåta detta om det känns bättre för ditt barn.
  • Ta fram en spegel och titta tillsammans på barnets tänder i lugn och ro hemma. Berätta hur man beter sig hos tandläkaren och att du finns där hela tiden.
  • På biblioteket finns flertalet böcker som ditt barn kan låna hem och läsa innan besöket. Böcker som “Ville går till tandläkaren”, “Puck hos tandläkaren” och “Busiga Bebben borstar tänderna” är bra alternativ.